Materijali koje koristimo – PA

Autor:
Magdalena
Kategorija
Datum:
October 9, 2024
[wpbread]

Poliamid (PA) ili nylon je polimer polukristalne strukture zbog koje nudi gotovo optimalnu kombinaciju mehaničkih i kemijskih svojstava. Kao materijal postao je popularan kao sintetička tkanina, a u svijetu 3D printa koristi se za širok spektar primjena. Korištenje PA materijala omogućuje proizvodnju proizvoda visoke čvrstoće i funkcionalnosti.

Svojstva PA materijala

Ovaj termoplastični polimer nudi brojne prednosti zbog svojih svojstava. Trajan je, ima visoku rasteznu čvrstoću, otporan je na udarce i visoke temperature te je kemisjki postojan. S druge strane, higroskopan je, što znači da upija vlagu iz zraka, te je time zahtjevniji za print. Printanje najlona nakon što upije vlagu dovodi do nekoliko problema s kvalitetom ispisa, pa je ispravno skladištenje i sušenje prije ispisa iznimno bitno, a ispisuje se na temperaturama od 220 ºC do 250 ºC.

Prednosti PA filamenta

Mehanička svojstva: PA je poznat po svojoj izuzetnoj čvrstoći i maloj težini, što ga čini idealnim za dijelove izložene visokim opterećenjima. Uz to, PA je fleksibilan, posjeduje mali koeficijent trenja te je otporan na abraziju.

Otpornost na organske kemikalije i lužine: Poliamid može izdržati određene kemikalije i lužine bez degradacije ili gubljenja svojstava.

Nedostaci PA filamenta

Higroskopnost: Zbog ovog svojstva materijala printanje s poliamidom otežano je te je potrebno posvetiti veću pažnju skladištenju i sušenju filamenta.

Sklonost deformiranju: Pri nepravilnom hlađenju može doći do deformacija i savijanja.

Primjena

Prototipiranje: Zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti, PA je idealan za izradu prototipova funkcionalnih dijelova.

Mehanički dijelovi: Najlon se koristi za izradu zupčanika, ležajeva, kućišta i drugih mehaničkih komponenti.

Alati i oprema: PA je pogodan za izradu prilagođenih alata i opreme koji moraju izdržati velika opterećenja.