FDM / FFF

„Fused Deposition Modeling“ i „Fused Filament Fabrication“ tehnologije temelje se na preciznom istiskivanju plastične niti kroz usku zagrijanu sapnicu. Istisnuti materijal se pri izlasku iz sapnice hladi i otvrdnjuje te time sloj po sloj stvara predmet izrade. Prednosti ove metode su niska cijena, širok izbor materijala te ekološki prihvatljiva proizvodnja. Nedostaci su ograničena točnost izrade, vizualno vidljivi slojevi te različita mehanička svojstva komada ovisno o orijentaciji.

SLA

„Stereolitography“ tehnologija je 3D ispisa čiji su glavni elementi laser i tekuća UV smola. Gradnja modela temelji se na usmjeravanju laserske zrake na radnu ploču na kojoj se nalazi tanki sloj smole. Tamo gdje laser obasja UV smolu dolazi do stvrdnjavanja smole. Nakon iscrtavanja prvog oblika ploča s modelom pomiče se za debljinu sloja i ponovno natapa smolom kako bi laser mogao stvrdnuti novi sloj predmeta. Proces se ponavlja, sloj po sloj, dok model nije u potpunosti izrađen. Nakon samog procesa printanja potrebno je detaljno očistiti model i podvrgnuti ga UV zračenju kako bi se dobila bolja mehanička svojstva izratka. Prednosti su visoka vizualna kvaliteta i točnost izrade. Nedostaci su osjetljivost na UV zračenje (sunce), nemogućnost izrade komada u više boja i cijena izrade za velike komade.

DLP

„Digital light processing“ tehnologija je 3D ispisa čiji su glavni dijelovi tekuća UV smola i izvor svijetlosti. Princip rada je veoma sličan SLA tehnologiji: obasjavanjem dijelova UV smole ona se selektivno stvrdnjava. Razlika je u tome što se kod SLA tehnologije zadani oblik ocrtava laserskom zrakom, a kod DLP slika sloja projicira se pomoću DLP projektora ili LED zaslona. Rezolucija projektora ili ekrana ključna je za mogućnost ostvarenja visoke razine detalja na izratku. Ova tehnologija omogućava bržu i jeftiniju izradu komada s obzirom na SLA tehnologiju, no pouzdanost i kvaliteta reprodukcije detalja uvelike ovise o korištenom 3D printeru.

SLS

„Selective Laser Sintering“ tehnologija je 3D ispisa temeljena na tehnologiji povezivanja čestica materijala u prahu pod visokom temperaturom. Slično kao kod SLA metode, laserska zraka se koristi u građenju komada. Glavna razlika je što SLS koristi praškasti materijal u zagrijanoj komori kojeg laser dodatno sloj po sloj „zapeče“. Pri ovom procesu oslobađaju se toksični plinovi, tako da je SLS tehnologija rezervirana za industrijske uređaje koji imaju integriranu filtraciju plinova. S obzirom da nestvrdnuti prah podupire „zapečenu“ strukturu, pri ovoj metodi nije potrebna gradnja nikakve potpore što omogućuje izradu kompleksnih geometrija visoke točnosti i vizualne kvalitete. Nedostaci SLS postupka su potreba za visokom popunjenosti radnog prostora te nemogućnost izrade komada u više boja.

PolyJet

„PolyJet“ je tehnologija 3D ispisa koja radi na principu nanošenja slojeva UV smole na podlogu. Na glavi koja nanosi slojeve nalazi se velik broj sitnih sapnica koje mogu u isto vrijeme nanositi materijal. Ovo omogućuje jako veliku brzinu izrade. Glava također sadrži i UV svijetlo te se svaki sloj odmah nakon nanošenja osvjetljava i očvršćuje. Prednost PolyJet tehnologije je što omogućuje istovremeni ispis s više različitih materijala u širokoj paleti boja uz visoku preciznost izrade. Nedostaci su ograničenost izbora materijala te nešto viša cijena izrade.

JetFusion

„JetFusion" jedna je od najnovijih proizvodnih tehnologija. Pri proizvodnji koristi praškasti materijal koji se nanosi na radnu podlogu u tankom sloju. Glava printera zatim na njega nanosi sloj reagensa koji omogućava povezivanje čestica praha. Na glavi printera nalaze se i sapnice boje koje omogućuju selektivno bojanje predmeta u raznovrsne nijanse. Nakon završetka izrade komada potrebno ih je dodatno „zapeći“ kako bi se dobila ujednačena mehanička svojstva. Prednosti su jeftina i brza izrada velikog broja komada te mogućnost korištenja velikog broja boja. Nedostaci su ograničenost u izboru materijala i potreba popunjavanja cijelog radnog prostora stroja.

Usporedba uređaja za 3D ispis različitih tehnologija

FDM

Raise3d e2

SLA

3d Systems ProJet 7000

SLS

EOS FORMIGA P110

DLP

AnyCubic Mono X

PolyJet

Stratasys Connex 350

JetFusion

HP Jet Fusion 580

Proizvodni volumen

330x240x240 mm

380x380x250mm

200x250x330 mm

192x120x245 mm

350x350x200 mm

332x190x248 mm

Debljina sloja

0,05  – 0,25 mm

od 0,05 mm

0,06 – 0,12 mm

0,01 – 0,3 mm

0,01 mm

0,08 mm

Razina detalja

srednja

jako visoka

visoka

visoka

jako visoka

visoka

Mehanička čvrstoća

srednja-visoka

srednja

visoka

srednja

srednja

visoka

Otpornost na UV

da

ne

da

ne

ne

da

Print u više boja

dvobojan

jednobojan

jednobojan

jednobojan

višebojan

jednobojan

Cijena izrade

niska

srednja

visoka

srednja

visoka

srednja

Partnerske ustanove

Često radite nove raznovrsne projekte?

Uz fleksibilni najam opremu mijenjajte po Vašim potrebama!

Javite nam Vaše potrebe i kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku!

Protosfera© 2022. All Rights Reserved. |
Design by Project Amber