Stručni savjeti i trikovi za optimizaciju učinkovitosti vašeg 3D printa – Dizajn 3D modela

Autor:
Megi
Kategorija
Datum:
December 4, 2023
[wpbread]

3D print širok je pojam, pogotovo za početnika koji tek ulazi u taj svijet. U nastavku Vam donosimo neke savjete koje bi bilo dobro uzeti u obzir prilikom izrade modela za 3D print te samog korištenja 3D printera, a koje smo skupili kroz godine iskustva.

Koji parametri pri dizajnu modela utječu na produkt 3D printa?

Minimalna dimenzija značajki 

Pod značajkama se podrazumijevaju bilo koji dodatni oblici izvan glavnog oblika dijela koji se printa, to mogu biti bilo koji geometrijski likovi ili kombinacija više njih. Za FDM printere, minimalna dimenzija pravokutnih oblika je 2mm, a kružnih promjera 3mm. SLA printeri podržavaju pravokutne značajke dimenzije stranice od 0,3mm, a kružne promjera minimalno 0,5mm, dok je za JETFUSION minimalna dimenzijia obje vrste značajki 1mm.

Minimalna debljina stijenke

Minimalna debljina stijenke bilo kojeg printa trebala bi biti barem 0,8mm. To je najmanja preporučena debljina stijenki koja osigurava funkcionalnost dijela. Funkcionalnost, naravno, ovisi i o nekoliko drugih faktora, kao što su okolna potpora stijenke i  materijal od kojeg je predmet izrađen.

Nagibi

Nagibi (eng. overhangs) su česta pojava kod 3D printa, ali i jedan od najvećih nedostataka. Za nagibe veće od 35-45° (ovisno o materijalu) postoji potreba za potpornim strukturama kako bi objekt zadržao traženi oblik. Poželjno je izbjegavati nagibe, a u slučajevima kad su neizbježni, bez potpornih struktura preporučaju se  ispupčenja manja od 5mm.

Rupe

Kod FDM tehnologije ispisa bitno je znati da skupljanje prilikom hlađenja materijala igra ulogu, pogotovo kad su rupe i negativni prostor u pitanju. Kod potrebe za preciznim rupama preporučljivo je nakon ispisa izbušiti rupe ručno, kako bi se osigurala potrebna veličina rupe. U slučaju ispisa, minimalni promjer rupe za FDM print je 2mm, za SLA 0,8mm te za JETFUSION 1mm.

Tekst

Dodavanje teksta, ako je odrađeno ispravno, podiže dizajn dijelova na novu razinu. Reljefni tekst, onaj koji izlazi iz modela, generalno je lakše primjetiv na modelu, ali to ne znači da je utisnuti tekst lošija opcija. Jednostavnost je ključ, prilikom ispisa teksta, fontovi poput Open Sans-a najbolji su izbor za ispis. Potrebna visina slova je 2mm, a širina 0,6mm.

Zračnost između pomičnih dijelova

3D ispis moguć je ne samo za jednodijelne modele, već i za mehanizme i sklopove čiji dijelovi imaju međusobnu interakciju. Kad je to slučaj, potrebno je osigurati dovoljnu zračnost između dijelova, kako bi gibanje bilo moguće. FDM i SLA printani dijelovi zahtjevaju minimalni prostor od 0,5mm, dok JETFUSION dijelovi uspjevaju odraditi zadaću sa 0,4mm zračnosti. 

Ovo su samo početni koraci u svijetu 3D printanja, a u nadolazećim člancima otkrit ćemo vam još korisnih savjeta i trikova koji će dodatno obogatiti vaša iskustva s 3D printom. Razmotrit ćemo kako materijali i njihova svojstva, orjentacija modela u pripremi za print te postavke printera utječu na završni proizvod. Pratite nas kako biste otkrili koji su to učestali izazovi s kojima se susreću entuzijasti i profesionalci te kako biste proširili svoje znanje i uspješno savladali svaku prepreku na putu vaših 3D print avantura.